Optocht 2019 (mét uitslag)

Op vrijdag 13 en zaterdag 14 september reden er 12 wagens mee met de optocht. Maandenlang waren zij aan het bedenken, bouwen en maken om deze 2 dagen weer mee te kunnen rijden. Bouwers, fantastisch dat jullie je weer hebben ingezet om zo’n mooie optocht neer te zetten, want dat was het zeker!

De jury heeft zich even teruggetrokken na de optocht en kwam daarna met de uitslag naar voren. Ze hadden in het algemeen veel waardering voor alle wagens, top! Maar toch moeten de prijzen worden verdeeld:

1. Kiep Quiet – Kinderboekenweek 2019 “Reis mee!”

Winnaar mooiste geheel + verlichtingsprijs

Allemaal instappen! Reis mee met de fietstaxi, de huifkar, de hogesnelheidstrein of het ruimteschip. De Kinderboekenweek 2019 gaat over voertuigen. Met het thema “Reis mee!” gaan we op reis in kinderboeken. Ontdek de ruimte met een raket, beleef avonturen op een vliegend tapijt, verken een land tijdens een roadtrip, trek rond met een tractor en zeil de wereld rond. Met een boek kun je elke reis maken die je wilt, een reis die je leven verrijkt. Van een rondje op de step in de buurt tot aan een ruimtereis door het heelal. Toer je alleen of reis je samen? Tijdens de Kinderboekenweek 2019 reizen we allemaal.

2. It hald dy fan ‘e strjitte – Kermis oude stijl

Winnaar mooiste wagen

We nemen u mee naar de kermis van toen. Waar je met je gezin kon genieten van de schommels, of liever hoog ging zweven, misselijk werd van de zuurstokken en fanatiek was met blikjes gooien. Zien we u deze week op de kermis?

3. Vrienden van de Blauwe Knoop – Handen af van onze tradities

Winnaar Publieksprijs

Wie kent ze niet, onze tradities. Zo ook de traditie dat de optocht opgeluisterd wordt met de vrolijke klanken van een draaiorgel. Al in de verte kon je het horen en dat betekende dat de optocht ging beginnen. Een andere en nog veel oudere traditie, is de intocht van Sint Nicolaas met zijn zwarte pieten. Hier is helaas de laatste jaren veel discussie over ontstaan, vooral over de rol van zwarte piet en dit leidde met het blokkeren van de snelweg tot een heuse rechtszaak (het hoger beroep van de Blokkeer Friezen, zal van 24-27 september plaatsvinden). Een vrolijke noot onder een gekleurde discussie, of is het toch “zwart wit” !! De Vrienden van de Blauwe Knoop hebben deze twee tradities gecombineerd en gefantaseerd van hoe de toekomst van deze tradities er uit kan zien. Tip! Vergeet vooral de orgelman met zijn centenbakje niet. De opbrengst daarvan gaat naar Team Wybe. Een nieuwe traditie is geboren!

4. Wettips – Heel Koudum bakt

Een taartje hier, een cakeje daar en …. bakken maar! Na een zinderende voorronde zijn deze bakkers doorgedrongen tot de spetterende finale van “heel Koudum bakt”. Ze zijn fanatiek, creatief en hebben allemaal hun specifieke “eigenaardigheden”. Onder de “priemende” ogen van een selectief uitgekozen jury (bestaande uit Koudumers) strijdt elke bakker voor de titel “beste bakker heel Koudum bakt”. Dus kijk en luister naar dit spektakel. Blijf vooral in de buurt, want wie weet mag u zelfs proeven van het lekkers dat de bakkers maken! Veel plezier!

5. Keet Koudum – Naaktstrand

Aanmoedigingsprijs

De jongeren vonden het naaktstrand een goed idee! De oudjes van Koudum waren het hier niet mee eens. Of toch wel?! Stiekem gluren ze er op los en feesten ze dag en nacht met de jongeren mee. Zoals het gezegde luidt: “Een oude bok lust nog wel een groen blaadje!

6. it Fuottenein – Allegear Helden

Yn it ferline wie der mar ien Alvestêdetocht; die op redens. Dyjinge dy’t yn die barre omstannichheden wûn wie foar ivich de held! Tsjinwurdich wurdt de tocht op allegear manieren dien. Elk op syn eigen manier, mar foar elkenien in hiele belibbenis. Nei in skoft fan traine, tarieding, sleutelje, is it dan safier.
It swit op ‘e holle, net opjaan, je sels oertreffe mar ek: Al die minsken lâns de kant, de baltende supporters mei spandoeken, de fersoargers en alle frijwilligers, want in held wurde je net allinnich! En as de finish dan berikt is, is eltsenien in held, foar himsels as miskien foar in oar. Sa ek die lêste, held Maarten, wat in trochsetter! En hy bewiisde it: We can be heroes!

7. De Klimbeam – verschillende tijden, zelfde bel

Een leerling van groep 8 houdt zijn spreekbeurt over de schoolbel. Op de basisscholen is er in de loop der jaren heel veel veranderd, zo ook op De Klimbeam. De kinderen beschikken over een spiksplinternieuwe school met de modernste apparatuur en lesmaterialen. Echter één ding is in deze moderne school hetzelfde gebleven….. “de schoolbel”
Op en om de optochtwagen wordt de school van vroeger, en van nu uitgebeeld. Ongetwijfeld komen er bij jong en oud herinneringen naar boven aan die fijne zorgeloze (of juist traumatische) schooltijd. Maar altijd als de bel klinkt is daar het moment … (van opluchting) naar huis!

8. Ooste/Zijl – Happy Birthday party

Kom jij op ons verjaardagsfeestje? Zet je feestmuts op en hang je slingers om, we gaan ongeremd feesten en uit volle borst meezingen en swingen, jiehaaa!

9. Boppeslach – Circus Boppeslach

Geacht publiek, Het circus zit in het verdomhoekje. Overal worden ze met de nek aangekeken: dierenmishandeling, mensen worden uitgebuit en een waas van criminaliteit legt een donker tapijt over dit volksvermaak. Hier het alternatief: een vrolijke beesten- en mensenbende van de Boppeslach. Pure professionaliteit en enthousiasme stralen deze artiesten uit. Ontvang ze daarom met een groot applaus!! Zegt het voort, zegt het voort!

10. Keet us Hokje – Zwarte Cross

Het festival ‘Zwarte Cross’ is al jarenlang, één van de grootste festivals van Nederland. Alleen dit jaar is er een speciale rijdende editie, die speciaal voor iedereen naar Koudum komt. De heilige poorten worden voor iedereen dit jaar geopend. Keet ús Hokje neemt je mee naar de Zwarte Cross om iedereen ook een stukje sfeer te laten proeven, van één van de gezeligste feestjes van het land. Kijk geniet en dans…

11. Badeend – Leger

Wij zijn een vriendenploeg uit It Heidenskip en Koudum. Ons thema is Leger. Wij hebben Fury de tank gebouwd, hij heeft al meegedaan met de NFM in It heidenskip. Fury heeft al een menig veldslag overwonnen en zal vandaag zich ook niet zomaar gewonnen geven.

12. De Struners – De 3e helft

Tot onze grote teleurstelling zat in mei het voetbalseizoen er alweer op. Wat moesten wij nou ineens met deze vrije zaterdagen? Met de vriendin op de bank? Een stuk te fietsen? Naar de autocross? Dat is toch niks voor ons! Wij zijn een paar uur per week echte kerels, in de 3e helft!
We missen het geouwehoer, het puberale praat dat de 3e helft met zich meebrengt. Om eerlijk te zijn hebben de 1e en de 2e helft van een wedstrijd voor ons toch geen zin. De lamme en de blinde zijn koosnaampjes voor ons en de helft zit niet eens op voetbal. Ineens hadden we het idee! Wij hebben het voetbal helemaal niet nodig om ons te misdragen! Wij beginnen zelf een kantine. Dit vehicle is het resultaat van veel bloed, zweet en bier. Of toch gewoon een ludieke zoekactie op marktplaats? Bitterballen en bier, dat is pas plezier.

1 comment on “Optocht 2019 (mét uitslag)Add yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.